Dit is een beroep waarin je nooit bent uitgeleerd: er zijn zoveel verschillende gereedschappen, technieken en machines.
Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Na een enkelblessure stopt Rogier van Zuilekom met koerieren. Via de gemeente en Opijver komt ‘Verder in Techniek’ op zijn pad. Van CNC operator had hij nooit gehoord, maar de combinatie denken en doen blijkt hem op het lijf geschreven. Zijn doel: komende jaren veel werkervaring opdoen en zijn kennis op termijn overdragen aan anderen. Want lesgeven: dat is hem op het lijf geschreven.
Dit is een beroep waarin je nooit bent uitgeleerd: er zijn zoveel verschillende gereedschappen, technieken en machines.
Sportdier
“Ik ben een sportdier, dus het lag voor mij voor de hand dat ik na de middelbare school een sportopleiding ging volgen. In de sportwereld lagen de banen niet voor het oprapen, dus ging ik aan de slag als koerier. Na een operatie aan mijn enkel kwam ik in de ziektewet terecht en werd mijn contract uiteindelijk niet verlengd. Wat ik daarna ook probeerde: ik kwam moeilijk weer aan het werk.
Verder in Techniek
Iemand van de gemeente vertelde me over ‘Verder in Techniek’. Ik had er nooit van gehoord, maar werd nieuwsgierig. Ik voerde een eerste gesprek bij ‘Verder in Techniek’ om te kijken of de opleiding bij mij zou passen. Ik vond het direct interessant. Met name de ontwikkeling in de techniek spreekt me aan: je bent in dit vak nooit uitgeleerd. De gemeente en het Achterhoeks Talentenfonds wilden de kosten van de opleiding op zich nemen. Nadat ik de toelatingstesten haalde, kon ik van start.
Voor de klas
Nieuwe dingen leren vind ik heel erg leuk, dat gaat wel vanzelf. Ik ben niet het type dat thuis kan zitten stampen. Ik leer het beste in een groep en in de praktijk. Bij ‘Verder in Techniek’ zaten we met 7 mensen in de klas. Ik bedacht dat we elkaar met onze kennis konden helpen. Ik ben handig met computers, en iemand anders juist weer met het bedenken van opdrachten. Dus hielpen we elkaar en stonden we tijdens de zelfstudie-uren al regelmatig voor de groep.
Ervaring opdoen
Na de achtweekse opleiding haalde ik de examens en kreeg mijn diploma. Ik wil nu eerst kennis en ervaring opdoen en ben aan het solliciteren. Het duurt drie tot 5 jaar voordat ik een echt goede CNC operator ben. En dan nog is dit een beroep waarin je nooit bent uitgeleerd: er zijn zoveel verschillende gereedschappen, technieken en machines.
Lesgeven
Ik wil alles leren over frezen en dan met mijn kennis andere mensen helpen om dat ook te leren. Ik heb ontdekt dat mijn hart echt ligt bij het lesgeven aan mensen. Vanaf mijn twaalfde gaf ik ook al voetbaltraining op de club, dat vond ik toen al mooi om te doen.
Ik zou zeer op mijn plek zijn als docent bij ‘Verder in Techniek’. Wie weet wat de toekomst brengt!
Schone techniek
Ik heb nooit iets gehoord over CNC techniek op school, ik kende het beroep niet. Bij staaltechniek denken mensen al snel aan vieze handen en zwaar werk. Dat imago is iets dat je kunt verbeteren in deze sector. Want je werkt in schone ruimtes en is het fysiek geen zwaar werk. Zo hoef je niks te tillen bijvoorbeeld.
Denken en doen
Je programmeert iets in de computer en maakt het vervolgens met de machine.. Dat resultaat geeft me voldoening. Denker of doener: in dit vak kun je beide aspecten combineren. Bij het ene bedrijf zal het accent meer op de creativiteit en het bedenken liggen, bij een andere werkgever op het maken. Die verhoudingen zijn bij elk bedrijf weer anders. Ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan en mezelf verder te ontwikkelen in dit vak.”
Een aanvraag voor een opleiding moet, met bijbehorende documenten, uiterlijk 2 weken voor de start van de scholing ingediend zijn. De aanvraag kunnen wij na deze termijn niet meer tijdig verwerken.